Jestem studentką ekonomii. Gotowanie to moje hobby i sposób na odreagowanie zmęczenia. Gotuję prawie codziennie – dla męża Michała– i ciągle poszukuję nowych smaków.
Składniki:
Ciasto: 30 dag mąki tortowej
● 5 łyżek cukru pudru
● szczypta soli
● 13 dag schłodzonego masła lub margaryny
● 3 żółtka
● 5 łyżek zimnej wody
● dżem do posmarowania ciasta.
Masa: duże op. budyniu
● 600 ml mleka
● owoce świeże lub z puszki
● galaretka
1.Mąkę wsypujemy na stolnicę
lub do miski. Dodajemy masło,
cukier puder i siekamy nożem.
Dodajemy żółtka, sól oraz wodę
i zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Wstawiamy
na 10-15 minut do lodówki.
2.Formę do pizzy lub tarty (śr.
28 cm) smarujemy margaryną.
Ciasto rwiemy na kawałki i wyklejamy
dno formy i brzegi do
wys. 2 cm. Spód ciasta nakłuwamy
widelcem. Przykrywamy
pergaminem i wsypujemy fasolę
(ciasto się nie wybrzuszy).
Pieczemy 15 minut w 200 °C.
Wyłączamy piekarnik i zostawiamy
ciasto na 3 minuty. Usuwamy
pergamin z fasolą, ciasto
smarujemy dżemem.
3.Gotujemy budyń – musi być
bardzo gęsty. Gorący wylewamy
na ciasto z dżemem i rozsmarowujemy
(zostawiamy 0,5 cm wolnego brzegu). Osączone owoce
układamy na ciepłym budyniu.
4.Galaretkę rozpuszczamy
w 350 ml gorącej wody. Tężejącą
wylewamy na tartę i na
2 godziny wstawiamy do lodówki,
by galaretka zastygła. Tarta
smakuje najlepiej, gdy jest mocno
schłodzona.
Komentarze