Tarta owocowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentką ekonomii. Gotowanie to moje hobby i sposób na odreagowanie zmęczenia. Gotuję prawie codziennie – dla męża Michała– i ciągle poszukuję nowych smaków.

Składniki:

  • Ciasto: 30 dag mąki tortowej
    ● 5 łyżek cukru pudru
    ● szczypta soli
    ● 13 dag schłodzonego masła lub margaryny
    ● 3 żółtka
    ● 5 łyżek zimnej wody
    ● dżem do posmarowania ciasta.
    Masa: duże op. budyniu
    ● 600 ml mleka
    ● owoce świeże lub z puszki
    ● galaretka

Tarta owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta owocowa 1. Mąkę wsypujemy na stolnicę
    lub do miski. Dodajemy masło,
    cukier puder i siekamy nożem.
    Dodajemy żółtka, sól oraz wodę
    i zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Wstawiamy
    na 10-15 minut do lodówki.
  • 2. Formę do pizzy lub tarty (śr.
    28 cm) smarujemy margaryną.
    Ciasto rwiemy na kawałki i wyklejamy
    dno formy i brzegi do
    wys. 2 cm. Spód ciasta nakłuwamy
    widelcem. Przykrywamy
    pergaminem i wsypujemy fasolę
    (ciasto się nie wybrzuszy).
    Pieczemy 15 minut w 200 °C.
    Wyłączamy piekarnik i zostawiamy
    ciasto na 3 minuty. Usuwamy
    pergamin z fasolą, ciasto
    smarujemy dżemem.
  • 3. Gotujemy budyń – musi być
    bardzo gęsty. Gorący wylewamy
    na ciasto z dżemem i rozsmarowujemy
    (zostawiamy 0,5 cm wolnego brzegu). Osączone owoce
    układamy na ciepłym budyniu.
  • 4. Galaretkę rozpuszczamy
    w 350 ml gorącej wody. Tężejącą
    wylewamy na tartę i na
    2 godziny wstawiamy do lodówki,
    by galaretka zastygła. Tarta
    smakuje najlepiej, gdy jest mocno
    schłodzona.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy