Tarta na cieście francuskim z cukinią, pomidorami i mozzarellą

4.48 (189 ocen)

  • 45 min

Prosta w przygotowaniu wegetariańska tarta, dobra jako zimna lub ciepła przystawka.

  • 45 min

Składniki:

  • + ciasto francuskie
    + 1 kulka mozzarelli
    + 1 pomidor
    + 1 mała cukinia
    + 1 mała cebula
    + 4 jajka
    + 100ml śmietany 12%
    + oliwa z oliwek
    + oregano
    + sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta na cieście francuskim z cukinią, pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę do tarty oprószyć mąką, wyłożyć na niej ciasto francuskie i podpiec przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. (warto położyć na nie folię aluminiową i dociążyć je np. fasolą, żeby ciasto zbytnio nie wyrosło)
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i blanszujemy na niej cebulę oraz cienko pokrojone plasterki cukini. Pomidora kroimy w ósemki, mozzarellę w cienkie plastry. W osobnym naczyniu mieszamy jajka ze śmietaną.
  • 3. Zarumienione ciasto wyjmujemy, układamy na nim kawałki pomidora, cukinię z cebulką i zalewamy mieszanką jajek ze śmietaną. Na wierzch kładziemy plastry mozzarelli, posypujemy oregano, dodajemy pieprz i sól do smaku.
  • 4. Tartę pieczemy w temp. 220°C przez ok. 30 minut. Lekko potrząsając sprawdzamy czy jajko na środku się ścięło. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na chwilkę i podajemy jako przystawkę. Jeśli trochę zostanie, można zjeść ją nawet na zimno. :)

Porady

Tartę można posypać listkami świeżej bazylii, których u mnie chwilowo brak. ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować