Tarta na cieście francuskim z cukinią, pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę do tarty oprószyć mąką, wyłożyć na niej ciasto francuskie i podpiec przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. (warto położyć na nie folię aluminiową i dociążyć je np. fasolą, żeby ciasto zbytnio nie wyrosło)
2.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i blanszujemy na niej cebulę oraz cienko pokrojone plasterki cukini. Pomidora kroimy w ósemki, mozzarellę w cienkie plastry. W osobnym naczyniu mieszamy jajka ze śmietaną.
3.Zarumienione ciasto wyjmujemy, układamy na nim kawałki pomidora, cukinię z cebulką i zalewamy mieszanką jajek ze śmietaną. Na wierzch kładziemy plastry mozzarelli, posypujemy oregano, dodajemy pieprz i sól do smaku.
4.Tartę pieczemy w temp. 220°C przez ok. 30 minut. Lekko potrząsając sprawdzamy czy jajko na środku się ścięło. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na chwilkę i podajemy jako przystawkę. Jeśli trochę zostanie, można zjeść ją nawet na zimno. :)
Porady
Tartę można posypać listkami świeżej bazylii, których u mnie chwilowo brak. ;)
Komentarze