Tarta na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników i dwóch łyżek wody zagniatamy szybko ciasto,rozwałkowujemy i wylepiamy okrągłą (26cm),natłuszczoną formę na tartę z karbowanymi brzegiem.Nakłuwamy widelcem,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około 10 minut.Ciasto schładzamy smarujemy cienką warstwą musztardy.
Nadzienie:
Warzywa myjemy z cukinii i bakłażana odcinamy końcówki,marchewkę,rzodkiew obieramy.Za pomocą obieraczki i mandoliny do warzyw tniemy wzdłuż na cienkie paski o grubości 3mm (bakłażan przecinamy jeszcze raz na pół).Do garnka z osolonym wrzątkiem wrzucamy na 2 min. marchewkę,rzodkiew,paprykę,odsączamy hartujemy w lodowatej wodzie.Operację powtarzamy z cukinią i bakłażanem ,które blanszujemy 10s. hartujemy.Sprężyste warzywa odsączamy,osuszamy.Zaczynamy od krawędzi ciast,spiralne dość ciasno układać kolejno plastry cukinii,marchewki,papryki,rzodkiew,bakłażana.Układamy kolejno aż do wyczerpania warzyw i wypełnienia całej powierzchni.W misce ubijamy serek ze śmietaną,jajkami,dodajemy posiekaną natkę i bazylię,doprawiamy do smaku.Mieszaninę delikatnie wykładamy na warzywa by dobrze wypełniła przestrzeń między warzywami,Wkładamy do piekarnika nagrzanego 160`C 35-40 min.
Podajemy na gorąco.SMACZNEGO.
Komentarze