Tarta na bogato

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bosko chrupiąca,latem najlepiej smakuje z kieliszkiem dobrego wina.Polecam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • Ciasto:
    20 dag.mąki
    5 łyżek oliwy
    szczypta soli
    Nadzienie:
    3 cukinie
    duży bakłażan
    6 marchewek
    1 rzodkiew
    1 żółta papryka
    sól,pieprz,gałka muszkatołowa
    200g.serka śmietankowego
    200ml. śmietanki kremówki
    2 jajka
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżka musztardy

Tarta na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORPEDA.POLECAM. 1. Ciasto:
    Z podanych składników i dwóch łyżek wody zagniatamy szybko ciasto,rozwałkowujemy i wylepiamy okrągłą (26cm),natłuszczoną formę na tartę z karbowanymi brzegiem.Nakłuwamy widelcem,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około 10 minut.Ciasto schładzamy smarujemy cienką warstwą musztardy.
    Nadzienie:
    Warzywa myjemy z cukinii i bakłażana odcinamy końcówki,marchewkę,rzodkiew obieramy.Za pomocą obieraczki i mandoliny do warzyw tniemy wzdłuż na cienkie paski o grubości 3mm (bakłażan przecinamy jeszcze raz na pół).Do garnka z osolonym wrzątkiem wrzucamy na 2 min. marchewkę,rzodkiew,paprykę,odsączamy hartujemy w lodowatej wodzie.Operację powtarzamy z cukinią i bakłażanem ,które blanszujemy 10s. hartujemy.Sprężyste warzywa odsączamy,osuszamy.Zaczynamy od krawędzi ciast,spiralne dość ciasno układać kolejno plastry cukinii,marchewki,papryki,rzodkiew,bakłażana.Układamy kolejno aż do wyczerpania warzyw i wypełnienia całej powierzchni.W misce ubijamy serek ze śmietaną,jajkami,dodajemy posiekaną natkę i bazylię,doprawiamy do smaku.Mieszaninę delikatnie wykładamy na warzywa by dobrze wypełniła przestrzeń między warzywami,Wkładamy do piekarnika nagrzanego 160`C 35-40 min.
    Podajemy na gorąco.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy