Tarta musztardowo-cebulowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Ten przepis jest dla mnie wyjatkowy,dlaczego? Poniewaz jest to danie , ktore przygotowalam na pierwsze spotkanie z przyszlymi tesciami :) Probowalam im zaimponowac,wiedzac,ze tesciowa jest fanka tart na slono.Udalo sie! Od tej pory mam same dobre wspomnienia zwiazane z tym daniem,serdecznie polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    250 g zimnego masła
    2 łyżki oleju
    ok. 1/2 szklanki wody
    6 duzych, zwyklych cebul, pokrojonych w piorka
    5-6 jajek
    400ml smietany slodkiej 30%
    4 lyzeczki ostrej musztardy dijon
    sol,pieprz do smaku
    swiezy tymianek- ok lyzeczki lub pol lyzeczki suszonego
    ok 200g mixu salat- ja uzylam roszpunki,rukoli,lolo rosso
    2 dojrzale gruszki, pokrojone w ladne czastki
    1 lyzka miodu
    sok z polowy cytryny
    4-5lyzek oliwy z oliwek
    1 lyzeczka musztardy dijon - do vinaigrette
    sol,pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Musy

Tarta musztardowo-cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz : na oliwie karmelizuje mocno cebule.Smaze az do uzyskania kleistej,mocno brazowej masy, i az dzemowej w konsystencji. dodaje tymianek i pozostawiam do ostudzenia.Kiedy masa jest chlodna, w osobnej miseczce rozbijam jajka, doprawiam sola,pieprzem i musztarda (ma miec wyrazisty musztardowy smak). ubijam trzepaczka na jednolita mase.nastepnie odstawiam, az samo ciasto na tarte bedzie gotowe.
    Ciasto do tarty:
    Zimne masło kroję w mniejsze kostki.Do miski dodaję mąkę, sól, kostki masła, olej oraz część wody i szybko siekam masło z mąką, zagniatając całość na zwarte i spójne ciasto. Można skorzystać z pomocy malaksera z nakładką do ciast –szybciej, nie brudzę rąk, no i nie ocieplam ciasta od temperatury dłoni;) Jeśli nie mamy malaksera, wystarczy nóż do początkowego posiekania masła z mąką, a potem szybkie zagniecenie ciasta (jak na kruche ciasto;)). W razie potrzeby uzupełniam pozostałą przygotowaną wodą -zależy to od mąki, ale zazwyczaj i tak wykorzystuję całą tę wodę.
    Gotowe ciasto jeszcze chwilę szybko zagniatam na stolnicy, po czym dzielę je na 2 części, jedną zamrażam, drugą schładzam w lodówce przez minimum 30 minut.
    Następnie rozwałkowuję je na cienki placek, o średnicy która umożliwi mi wyłożenie nim formy na tartę aż po same brzegi.
    Ciasto nakłuwam widelcem, przykrywam folią aluminiową, po czym obciążam je monetami, kamyczkami czy innymi drobnymi, cięższymi przedmiotami, które wytrzymają pieczenie w piekarniku.
    Piekę w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez jakieś 15 minut, po tym czasie wyjmuję, zdejmuję przykrycie z obciążeniem, chwilę dopiekam bez przykrycia, nastepnie nakladam farsz cebulowy,zalewam masa jajeczno-musztardowa i pieke w 170C ok 50min (czasem do godziny,w zaleznosci od sciecia sie tarty).
    po upieczeniu pozostawiam do calkowitego wystygniecia w temperaturze pokojowej. podaje z zielona salatka i kawalkami gruszek.
    sos do salatki : do malego sloiczka dodaje oliwe,miod,musztarde,sok z cytryny,sol i pieprz.potrzasam az powstanie emulsja.

Porady

1) schlodz dobrze ciasto przed pieczeniem 2) wystudz farsz cebulowy przed dodaniem 3) skarmelizuj dobrze cebule,by byla ciemna 4)dodaj duzo musztardy do smaku! 5) dopraw odpowiednio sola i pieprzem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować