Tarta Mix

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, aromatyczna na baaardzo kruchym spodzie.

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    -250g mąki pszennej
    -125g masła
    -0,5 łyżeczki soli
    -żółtko
    -2 łyżki zimnej wody

    Nadzienie:
    -200 ml śmietany 12%
    -3 jajka (+ białko z jajka do kruchego ciasta)
    -przyprawy (oregano,bazylia.pieprz,tymianek,sól)
    -duża pierś z kurczaka
    -duża cebula
    -1/3 papryki
    -szklanka groszku (mrożonego)
    -0,5 szklanki fasolki szparagowej (mrożonej)
    -200g brokuła
    -3 pieczarki
    -pół serka cammember
    -50 g sera żółtego
    -olej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta mix - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok.30 minut.2/3 ciasta przekładamy do blachy na tartę o średnicu 28 cm.Następnie podpiekamy przez ok.15 minut w piekarniku ngrzanym do 180 stopni.Resztę ciasta cieńko rozwałkujemy i tniemy na małe paseczki.
  • 2. Mięso kroimy na małe kawałeczki i smażymy razem z drobno pokrojoną cebulą.Pod koniec smażenia dodajemy serek cammember by się rozpuścił.
  • 3. Groszek, fasolkę i brokuła podgotowujemy przez chwilę.
    Paprykę kroimy w kostkę a pieczarki w cieńkie paski.
    Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną i przyprawami, dodajemy starty żółty ser, paprykę, podgotowane warzywa i mięso.
  • 4. Na podpieczone ciasto wykładamy masę , na wierzchu układamy pieczarki i polewamy je lekko olejem na koniec kładziemy paseczki ciasta.
    Całość pieczemy w 180 stopniach przez ok.45 minut.
    Smacznego !

Porady

Warzywa i sery można zmieniać wg gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować