Tarta miodowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Delikatne ciasto, aksamitna masa i orzeszki w karmelu, to przepyzne połączenie :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    150 g mąki
    1 jajko
    7 dkg margaryny Palma z Murzynkiem
    2 łyżi cukru pudru
    2 łyżki miodu
    1/2 łyżeczki sody

    masa:
    2 szklanki mleka
    2 jajka
    po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    2 łyżki cukru kryształu
    100g margaryny Palma z Murzynkiem

    orzechy w karmelu:
    100 g orzechów włoskich
    2 łyżki margaryny Palma z Murzynkiem
    2 łyżki miodu

    dodatkowo:
    1/2 słoika kwaśnych powideł
    u mnie mirabelkowe

Tarta miodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto miodowe 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wykleić nim natłuszczoną formę do tarty (średnica 26 cm). Zapiekać 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzić.
  • Ciasto z powidłami 2. Na cieście rozsmarować powidła.
  • Tarta z masą 3. Jajka roztrzepać z cukrami i mąkami, rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Kiedy zacznie wrzeć, wlać jajka z resztą składników i mieszać aż zgęstnieje. Do gorącej masy dodać masło i mieszać do jego rozpuszczenia. Przestudzić i wylać na ciasto.
  • Gotowa tarta 4. Na patelni rozpuścić masło i miód. Dodać posiekane orzechy. Podsmażyć. Przestudzić i wyłożyć na masę. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej do następnego dnia.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy