Tarta migdałowo-jabłkowa

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Smaczna tarta z jabłkami skrywającymi migdałową masę. Słodko – kwaśne nadzienie na bardzo kruchym cieście

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 300 mililitrów
    - masło lub margaryna: 150 gramów
    - zimna woda: 2 łyżki

    - drobno zmielone migdały: 50 gramów
    - cukier puder: 50 gramów

    - małe kwaśne jabłka: 4 sztuki
    - miód: 3 łyżki

Tarta migdałowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z mąki, tłuszczu i wody zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je w folię i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki.
  • 2. Masa: Migdały i cukier puder ucieramy z odrobiną wody aż do uzyskania gęstej kremowej konsystencji.
  • 3. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem. Na cieście rozsmarowujemy masę migdałową. Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy jabłka w cienkie plasterki i rozkładamy na masie.
  • 4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy ciasto przez około 30 minut, aż do momentu gdy jabłka się zrumienią. Pod koniec pieczenia, polewamy ciasto miodem.

Komentarze

Podobne przepisy