Tarta mięsno-warzywna zapiekana serem

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Ciekawa kompozycja mięsno- warzywna z dodatkiem sera fety oraz sera żółtego.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki krupczatki
    0,5 szklanki mąki pszennej
    pół kostki margaryny (125g)
    6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
    szczypta soli

    Farsz:
    1 średni brokuł
    25 dag fety
    20 dag kiełbasy


    Masa śmietanowo-jajeczna:
    6 dag startego żółtego sera
    mała śmietana 18-proc.
    2 jajka
    sól
    pieprz
    przyprawa uniwersalna

    do posypania:
    5 dag startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta mięsno-warzywna zapiekana serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć składniki na ciasto i zagnieść. Wylepić formę do tarty i włożyć do lodówki na ok. 15 min.
    W międzyczasie pokroić kiełbasę na plasterki i obsmażyć na patelni.
    Brokuł podzielić na różdżki i na kilkadziesiąt sekund wrzucić do wrzątku, a następnie do zimnej wody.
    Ciasto wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut i pieczemy w temperaturze 190 stopni.
    Do naczynia dodajemy wszystkie składniki na masę śmietanowo-jajeczną i mieszamy.
    Ser feta kroimy na małe kawałki.
    Wyjmujemy tartę z piekarnika i nakładamy na nią: kiełbasę, brokuły, ser feta, masę jajeczno-śmietanową. Na koniec posypujemy tartę żółtym serem.
    Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

można dodać kukurydzę lub groszek do smaku. Z masy na ciasto można zrobić "kratkę", którą nalezy nałożyć na tartę po posypaniu serem, a przed włożeniem do piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Sery Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować