Tarta mięsno- warzywna

4.5 (177 ocen)

  • 50 min

Pyszna i prosta tarta z wędliny i warzyw. Sprawdzony przepis na bliskich, wszystkim smakowała :)

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    150 g masła
    1jajko
    1 żółtko
    5 łyżek wody
    2 łyżki oleju
    1 płaska łyżeczka soli

    Nadzienie:
    150 g wędliny (szynki, polędwicy)
    1 papryka czerwona
    1 marchew
    1 mała cukinia

    Zalewa:
    3 jajka
    1 białko
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    sól, pieprz do smaku

    50 g sera żółtego do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Tarty Wędliny

Tarta mięsno- warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć w tortownicy, wyklepać dno i wysokie boki. Nakłuć ciasto widelcem. Piec ok. 25 min. w 200°C.
  • 2. Nadzienie: Wędlinę pokroić w słupki, paprykę pokroić w kostkę, marchew i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach (cukinię odcisnąć z nadmiaru soku). Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.
  • 3. Zalewa: Jajka ze śmietaną zmiksować, wylać na warzywa i wędlinę. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Posypać startym żółtym serem, posypać mieloną papryką, zapiec jeszcze ok. 3 minut.

Porady

Można, według własnego uznania, dodać inne warzywa lub zrezygnować z wędliny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować