Tarta mięsna

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Najchętniej piekę ciasta, ale czasem przygotowuję też porządny obiad.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 25 dag mąki pszennej
    ● 10 dag schłodzonego masła
    ● duże jajko
    ● 1/4 szkl. mleka
    ● 2 łyżeczki mieszanki przypraw (patrz rada)
    Farsz:
    ● 30 dag pieczarek
    ● 40 dag mielonego mięsa
    ● olej
    ● duża cebula
    ● ząbek czosnku
    ● mały słoik koncentratu pomidorowego
    ● sól, pieprz, słodka i ostra papryka
    Sos: 20 dag śmietany
    ● 4 duże jajka
    ● sól, pieprz, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, słodka papryka
    ● 8 dag startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki

Tarta mięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę ucieramy z masłem i mieszanką przypraw, aż powstanie kruszonka. Dodajemy mleko i jajko. Zagniatamy, schładzamy 30 minut. Rozwałkowujemy na 1/2-cm placek. Wyklejamy natłuszczoną formę (śr. 24 cm). Spód nakłuwamy. Pieczemy 20 minut w 200 °C.
  • 2. Farsz: cebulę siekamy, szklimy z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy mięso, podsmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i koncentrat. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy ok. 15 minut. Wykładamy na ciasto.
  • 3. Sos: śmietanę mieszamy z jajkami, 1/2 żółtego sera i przyprawami. Polewamy tartę. Posypujemy resztą sera i papryką. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 °C.

Porady

RADY Małgorzaty Palej Mieszanka przypraw: łyżka soli, 1,5 łyżki słodkiej papryki, łyżka granulowanego czosnku, po 1/2 łyżki ostrej papryki, czarnego pieprzu, granulowanej cebuli, oregano, tymianku. Mieszankę przechowujemy w słoiczku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować