Tarta megaczekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Masło siekamy z cukrem, solą, mąką i kakao a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (Ja jestem leniwa wiec ciastem wylepiam forme do tarty i tak wstawiam
do lodówki) Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty (u mnie 26cm) nakłuwamy gęsto widelcem, można też wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem. Pieczemy około 15 min w temperaturze 180 stopni.
2.mus czekoladowy:
W garnku podgrzewamy smietanę uważając żeby sie nie zagotowała. Nastepnie dodajemy połamaną czekoladę i cukier zdejmujemy z ognia. Mieszamy do czasu aż czekolada nam sie rozpuści.
3.Jajka ucieramy na puszystą masę i stale mieszając dodajemy do czekolady. Jak jest za mało cukru można dodać więcej wedle uznania.
4.Przelewamy masę na upieczony spód tarty, wstawiamy do piekarnika 160-170 st i pieczemy około 15-20 minut. Kiedy wystygnie polewamy polewą czekoladową.
Porady
Do musu czekoladowego spokojnie mozna dac 200 a nawet 250 g czekolady; ja dałam 150g bo tartę miały jeśc dzieci i obawiałam się czy nie będzie za gorzka
Komentarze