Tarta megaczekoladowa

4.97 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

..tarta mega czekoladowa z pysznym rozpływającym sie w ustach musem

Składniki:

  • ciasto:
    125 g schłodzonego masła
    0,5 szklanki cukru
    1 szklanka + 1 łyzka mąki
    2 łyżki kakao
    jajko
    szczypta soli

    mus czekoladowy:

    250 ml śmietany kremówki
    150 gr ciemnej czekolady
    3 łyżki cukru
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.97 (155 ocen)

Tarta megaczekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Masło siekamy z cukrem, solą, mąką i kakao a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (Ja jestem leniwa wiec ciastem wylepiam forme do tarty i tak wstawiam
    do lodówki) Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty (u mnie 26cm) nakłuwamy gęsto widelcem, można też wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem. Pieczemy około 15 min w temperaturze 180 stopni.
  • 2. mus czekoladowy:
    W garnku podgrzewamy smietanę uważając żeby sie nie zagotowała. Nastepnie dodajemy połamaną czekoladę i cukier zdejmujemy z ognia. Mieszamy do czasu aż czekolada nam sie rozpuści.
  • 3. Jajka ucieramy na puszystą masę i stale mieszając dodajemy do czekolady. Jak jest za mało cukru można dodać więcej wedle uznania.
  • 4. Przelewamy masę na upieczony spód tarty, wstawiamy do piekarnika 160-170 st i pieczemy około 15-20 minut. Kiedy wystygnie polewamy polewą czekoladową.

Porady

Do musu czekoladowego spokojnie mozna dac 200 a nawet 250 g czekolady; ja dałam 150g bo tartę miały jeśc dzieci i obawiałam się czy nie będzie za gorzka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować