tarta malinowa z wanilią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo kruchy spod, posmarowany konfiturą malinowo- waniliową. Wypełniony kremem waniliowym i malinami. Doskonaly deser po sytym obiedzie

  • 60 min

Składniki:

  • na spód:
    250 g mąki
    150 g cukru
    2 żółtka
    2 łyżki kwaśnej smietany
    125 g masla
    1 łyżka kakao
    1 łyżka startej gorzkiej czekolady
    starta skórka z cytryny
    Wypełnienie:
    konfitura malinowa z wanilią
    2 szklanki mleka
    100 g masła
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    2 jajka
    laska wanilii
    skórka z cytryny
    2 łyżki cukru
    maliny
    4 kostki czekolady
    1 łyżka mleka

Tarta malinowa z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maslo z mąką posiekać ostrym nożem, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem. Upiec w 180*C. Ostudzić.
  • 2. Ostudzone ciasto posmarować konfiturą. Szklankę mleka zagotować z cukrem i maslem. W reszcie mleka rozpuścić budyń. Dodać wanilię i skórkę. Ugotować budyń i gorący wylać na spód. Ułożyć maliny. Czekoladę rozpuścić z łyżką mleka i udekorować ciasto.

Porady

Użyłam własnej kwaśnej konfitury, ale doskonale sprawdzi się też malinowa frużelina.

Komentarze

Podobne przepisy