Tarta malinowa z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Stop tłuszcz i ostudź.
2.W misce lub w mikserze wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodaj tłuszcz i wyrób ciasto.
3.Wyłóż ciastem formę o średnicy 24 cm. Wstaw do lodówki na 30 minut.
4.Nastaw piekarnik na 200 stopni. Piecz w dolnej części piekarnika przez ok 15 min. aż ciasto się zarumieni
5.Przygotuj masę migdałową:
W garnku zmieszaj tłuszcz, mąkę i mleko. Podgrzej na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje, ok. 2-3 minut, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj płatki migdałowe i wymieszaj.
6.Wyjmij ciasto z piecyka, ułóż na nim maliny, posyp mąką ziemniaczaną i cukrem. Posmaruj masą migdałową.
7.iecz pośrodku piekarnika przez ok. 20-30 minut aż masa nabierze złotego koloru.
Komentarze