Tarta malinowa z migdałami

4.5 (198 ocen)

To pierwsza tarta, którą zrobiłam. Jest doskonała do kawy oraz jako deser.

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g margaryny
    2 szklanki mąki pszennej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru

    Nadzienie:
    Ok. 500g malin
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru

    Masa migdałowa:
    150g płatków migdałowych
    100g margaryny
    ½ szklanki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta malinowa z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Stop tłuszcz i ostudź.

  • 2. W misce lub w mikserze wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodaj tłuszcz i wyrób ciasto.
  • 3. Wyłóż ciastem formę o średnicy 24 cm. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  • 4. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Piecz w dolnej części piekarnika przez ok 15 min. aż ciasto się zarumieni
  • 5. Przygotuj masę migdałową:
    W garnku zmieszaj tłuszcz, mąkę i mleko. Podgrzej na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje, ok. 2-3 minut, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj płatki migdałowe i wymieszaj.
  • 6. Wyjmij ciasto z piecyka, ułóż na nim maliny, posyp mąką ziemniaczaną i cukrem. Posmaruj masą migdałową.
  • 7. iecz pośrodku piekarnika przez ok. 20-30 minut aż masa nabierze złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować