Tarta z mascarpone z malinami i białą czekoladą

4.84 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Połączenie kakaowego spodu, z serkiem, czekoladą i świeżymi malinami. Pychotka.

Składniki:

  • SPÓD
    150 g margaryny
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżka śmietany 18%
    1 jajko
    260 g mąki pszennej

    MASA
    150 g białej czekolady
    50 ml śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone

    świeże maliny
Wystaw ocenę:

4.84 (190 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z mascarpone z malinami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić ok pół godziny w lodówce. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, nakłuć widelcem spód, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i upiec. Ok 20 min. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
  • 2. Śmietankę 30 % i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać serek mascarpone i dokładnie rozmieszać, tak by nie było grudek. Gotową masę wylać na upieczony spód ciasta. Na wierzch ułożyć maliny i schłodzić w lodówce klika godzin (u mnie cała noc). Przed podaniem udekorować listkami świeżej mięty lub melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować