Tarta makowa z prażonymi migdałami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Za kilka dni pożegnamy stary rok i powitamy nowy, lecz za nim to nastąpi, wielu z Was będzie bawiło się na domówkach, lecz coś na tą imprezę trzeba przygotować. Nie jest to sernik, ani makowiec lecz pyszna tarta makowa, która doskonale wkomponuje się pomiędzy jeden, a drugi toast.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    200 g zimnego masła
    2 żółta
    pół szklanki cukru pudru

    Nadzienie:
    500 g serka mascarpone
    250 g zmielonego maku
    400 ml śmietanki 30%
    pół szklanki brązowego cukru
    opakowanie płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Makowiec Tarty Desery

Tarta makowa z prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, wsypać cukier i dodać posiekane masło. Wbić 2 żółtka i zagnieść. Ciasto lekko rozwałkować i rozprowadzić palcami aż do brzegów formy na tartę. Piec w 180°C około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

    Nasze nadzienie będzie słodkie i delikatne, jak pewnie zdążyliście zauważyć moim zboczeniem jest mascarpone, które dodaję do większości ciast :) Po prostu nie smakują mi twarogi :D Wróćmy jednak do sedna naszego przepisu czyli nadzienia :) Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone i wszystko razem miksujemy. Powinniśmy otrzymać dosyć sztywną, białą masę :) Dopiero na końcu dodajemy mak i cukier, cały czas mieszając, do połączenia składników.

    Na papier do pieczenia wysypujemy płatki z migdałów i pieczemy 10-15 minut w 150°C, aż wszystkie się zarumienią.

    Nadzienie wykładamy na spód, wyrównujemy, posypujemy prażonymi migdałami i wstawiamy do lodówki na kolejne dwie godziny. Smacznego!

Porady

Można użyć również gotowej masy makowej, trzeba jednak uważać, większość gotowców jest bardzo słodkich.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Mascarpone Migdały Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować