Makowe kruche ciasto, warstwa słodkich, chrupiących bakalii pachnąca cynamonem i skórką pomarańczową, a na wierzchu ozdobne, małe gwiazdeczki. Nowoczesny wypiek, a zawiera wszystkie elementy bożonar
Tarta makowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę mieszamy z makiem, cukrem i solą. Następnie zagniatamy palcami z pokrojonym w kostkę masłem. Dodajemy jajko i dalej zagniatamy. Jeśli jest taka konieczność (ciasto nie łączy się sprawnie) można dodać odrobinę zimnej wody. Całość formujemy w dysk, który owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinkę lub dwie. Można zrobić je wcześniej. Spokojnie może leżeć w lodówce nawet dwa dni. Można je również mrozić. Natomiast jeśli przypomniało się Wam o robieniu tarty na ostatnią chwilę - również możecie włożyć je do zamrażarki. Szybciej się schłodzi.
2. Mieszamy wszystkie składniki wierzchu na końcu dodając śmietanę - najlepiej dodawać po łyżce kontrolując gęstość masy. Śmietana ma służyć tylko temu, aby składniki mniej więcej połączyły się ze sobą, ale nie masa powinna być zbyt rzadka bo "rozpapcia" ciasto.
3. Dysk rozwałkowujemy na okrągło jeśli chcemy zrobić dużą tartę, a następnie przenosimy zawinięte na wałku ciasto do wysmarowanej masłem formy i wylepiamy ją dociskając ciasto do ścianek i odcinając niepotrzebne brzegi. Można zrobić małe tarty, takie jak ja tym razem. Wówczas dzielimy dysk na mniejsze kawałki i każdy z nich rozwałkowujemy postępując jak wyżej. Ilość ciasta z przepisu powinna wystarczyć na jedną tartę o średnicy 26cm lub 6 małych tart o średnicy 9 cm. Gdy ciasto jest w foremkach wykładamy na nie masę bakaliową. Resztki ciasta rozwałkowujemy, wycinamy z nich gwiazdki i układamy na wierzchu tart. Jeśli masa wyszła Wam dość rzadka można wstępnie podpiec ciasto, a dopiero później wyłożyć masą i ponownie zapiec. Tak zaleca większość przepisów na tarty. Ja tak nie zrobiłam, a spód wyszedł idealnie kruchy, więc moim zdaniem w tym przypadku nie musicie być tacy skrupulatni.
4. Tartę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gwiazdki powinny się zarumienić, a masa bakaliowa nie powinna być przypalić, więc w zależności od piekarnika regulujcie temperaturę.
Komentarze