Tarta lotaryńska

0 (0 ocen)

Pięknie pachnie boczkiem i super smakuje :)

Składniki:

  • ciasto:
    20 dkg mąki
    10 dkg margaryny
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka soli

    farsz:
    20 dkg boczku
    2 cebule
    2 średnie pomidory
    1 mała śmietana
    4 jajka
    10 dkg sera żółtego
    sól, pieprz
    słodka papryka

Tarta lotaryńska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na pół godziny.
  • Tarta z farszem 2. Boczek pokroić w drobna kostkę, podsmażyć, dodać cebulę pokrojona w piórka i smażyć aż się zeszkli. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Natłuszczoną formę do tarty wykleić ciastem. Na ciasto wyłożyć boczek z cebulką i pomidory. Posypać solą i pieprzem.
  • Gotowa do zapieczenia tarta 3. Jajka roztrzepać ze śmietaną, wymieszać ze startym na drobnym oczku serem i doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą zalać farsz. Po wierzchu posypać słodką papryką.
  • Zapieczona tarta 4. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.
  • Tarta lotaryńska 5. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy