Tarta limonkowa

0 (0 ocen)

Wyjątkowa w smaku tarta limonkowa na bazie mleka skondensowanego na pysznym ciasteczkowym spodzie. Tarta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 op ciastek zbożowych w czekoladzie ( bonitki )
    100 g margaryny
    3 łyżki cukru

    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
    1/2 szkl świeżo wyciśniętego soku z limonki
    skórka otarta z 2 limonek
    5 żółtek

    tortownica 22cm

Tarta limonkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuść. Ciastka drobno pokrusz.
  • 2. Ciastka wymieszaj z cukrem. Dodaj rozpuszczoną margarynę i wymieszaj na jednolitą masę.
  • 3. Masę z ciastek wyłóż na spód i boki tortownicy. Piecz w 180' (góra-dół) przez ok 10 min
  • 4. Jajka utrzyj. Dodaj mleko, sok z limonek i skórkę. Ucieraj do momentu aż masa będzie jednolita i lekko gęsta.
  • 5. Masę wylej na przestudzony spód i piecz 20 min w 180' (góra-dół)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy