Tarta kurkowa

0 (0 ocen)

Wspaniała tarta w sezonie grzybowym

Składniki:

  • - 500 g kurek
    - 1 ciasto francuskie
    - 300 g boczku wędzonego
    - 2 jajka
    - 200 ml śmietany
    - ½ pęczka szczypiorku
    - masło
    - olej
    - pieprz
    - sól


Tarta kurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na maśle. Na drugiej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Kurki i boczek odstawiamy do ostudzenia. Formę na tarte smarujemy masłem, wkładamy do środka ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przygotowane wcześniej kurki i boczek przekładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut do ścięcia masy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy