Tarta Krucho-Biszkoptowa z Dżemem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie spodziewałam się, że tarta tak bardzo przypadnie mi do gustu... Jest pyszna, szczególnie w połączeniu kwaskowatego dżemu :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - masło: 200 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier puder: 2 łyżki
    CIASTO BISZKOPTOWE:
    - jajka: 2 sztuki
    - białka: 2 sztuki
    - cukier: 3 łyżki
    - mąka pszenna: 5 łyżek
    PONADTO:
    - dżem (dość gęsty z dowolnymi owocami np. z czarnej porzeczki): 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta krucho-biszkoptowa z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę na stolnicę, dodać masło, żółtka, cukier puder. Wyrobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką, zawinąć w folię i odstawić na ½ godziny do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę (zostawić troszkę ciasta na wierzch), po nakłuwać spód i podpiec przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, wyjąć posmarować 4 łyżkami dżemu i wylać przygotowane ciasto biszkoptowe, w tym celu ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka, przesianą mąkę i delikatnie całość mieszamy.
    Ponownie wkładamy tartę do piekarnika i pieczemy 15 minut, do momentu, gdy biszkopt będzie gotowy, wyjmujemy i wylewamy kolejną warstwę dżemu a na wierzch ścieramy na tarce pozostałe kruche ciasto, wstawiamy ciasto jeszcze raz do piekarnika na kolejne 10 minut, podajemy lekko przestudzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować