Ta tarta uzależnia, z każdym kęsem chce się więcej i więcej... a to wszystko dzięki idealnemu połączeniu krówek, truskawek i kruchego ciasta. Ciasto również pięknie się prezentuje.
Tarta "krówka" z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy kruche ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier puder i pokrojone na spore kawałki masło. Całość siekamy nożem, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Wbijamy jajka, zagniatamy ręcznie gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
2.Schłodzone ciasto dzielimy na 2 połowy (jedna połówka ma być nieco większa). Mniejszą połówkę zawijamy i wkładamy z powrotem do lodówki.
3.Większą połowę rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy na wysmarowaną formę do tarty o średnicy 24 cm. Dociskamy, nakłuwamy widelcem i wyrównujemy brzegi. Zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach.
4.W tym czasie truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i blendujemy. Krówki kroimy na kawałki.
Komentarze