Wymyślanie pysznych słodkości to mój nałóg. Tym razem prezentują pyszne połączenie kruchego ciasta ze smakiem kokosu, kajmaku i białej czekolady.
Składniki:
Tarta o średnicy 26 cm
Składniki na ciasto kruche:
- 200 g mąki,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 12 dag masła,
- Szczypta proszku do pieczenia,
- Ewentualnie 1 łyżka śmietany
Masa kajmakowo- kokosowa:
- Puszka kajmaku380g,
- Około 200g kokosu
- Jedna biała czekolada,
- 2 łyżki mleka
Tarta „kokosowy zawrót głowy” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy sypkie składniki. W dalszej kolejności dokładamy masło oraz jajko. Zagniatamy ciasto kruche. Jeśli było by za twarde dokładamy śmietanę. Ciasto schładzamy około 30 minut w lodówce i wykładamy nim formę na tarte.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut ( 180°C).
Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Na wystudzone ciasto wykładamy masę kajmakowo-kokosową.
2.Masa: Częścią masy kajmaku (około 1,5 łyżki ) smarujemy bardzo cienko ciasto kruche. Kokos delikatnie prażymy na suchej patelni. Do jeszcze letniego kokosu dokładamy pozostały kajmak. Całość miksujemy. Gotowa masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Gotową wylewamy na masę kajmakowo-kokosową. Tarte odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Gotowe.
Komentarze