Tarta „Kokosowy zawrót głowy”

0 (0 ocen)

Wymyślanie pysznych słodkości to mój nałóg. Tym razem prezentują pyszne połączenie kruchego ciasta ze smakiem kokosu, kajmaku i białej czekolady.

Składniki:

  • Tarta o średnicy 26 cm
    Składniki na ciasto kruche:
    - 200 g mąki,
    - 1 jajko,
    - 3 łyżki cukru pudru,
    - 12 dag masła,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - Ewentualnie 1 łyżka śmietany

    Masa kajmakowo- kokosowa:

    - Puszka kajmaku380g,
    - Około 200g kokosu
    - Jedna biała czekolada,
    - 2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Kajmak

Tarta „kokosowy zawrót głowy” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy sypkie składniki. W dalszej kolejności dokładamy masło oraz jajko. Zagniatamy ciasto kruche. Jeśli było by za twarde dokładamy śmietanę. Ciasto schładzamy około 30 minut w lodówce i wykładamy nim formę na tarte.

    Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut ( 180°C).
    Po wyjęciu z piekarnika studzimy.

    Na wystudzone ciasto wykładamy masę kajmakowo-kokosową.
  • 2. Masa: Częścią masy kajmaku (około 1,5 łyżki ) smarujemy bardzo cienko ciasto kruche. Kokos delikatnie prażymy na suchej patelni. Do jeszcze letniego kokosu dokładamy pozostały kajmak. Całość miksujemy. Gotowa masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Gotową wylewamy na masę kajmakowo-kokosową. Tarte odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować