Tarta kokosowa z owocami lata

0 (0 ocen)

Krucha i delikatna jak na tartę przystało. Pyszne połączenie polskich letnich owoców i egzotycznych wiórek kokosowych.

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    200 g mąki
    100 g zimnego masła
    pół szklanki* cukru
    2 żółtka
    1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
    2-3 łyżki wiórek kokosowych
    DODATKOWO:
    300 g mieszanych letnich, czerwonych owoców (porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, maliny, jeżyny)
    2 łyżki wiórek kokosowych
    KRUSZONKA:
    50 g zimnego masła
    50 g cukru
    2 łyżki mąki
    2 łyżki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta kokosowa z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE CIASTO:
    Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, śmietanę, wbić żółtka. Zagnieść ciasto, na końcu połączyć z wiórkami kokosowymi. Ciastem wylepić dno i boki posmarowanej masłem okrągłej formy.
  • 2. Ciasto przed wyłożeniem owoców posypać wiórkami kokosowymi (zapobiegnie to wsiąknięciu soków z owoców w ciasto w trakcie pieczenia). Owoce oczyścić i ułożyć na cieście. Jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, owoce można dodatkowo posypać cukrem.
  • 3. Wszystkie składniki na kruszonkę szybko rozgnieść palcami. Ciasto pokruszyć lub zetrzeć na tarce, przykrywając owoce.
    Tak przygotowaną tartę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut na jasnozłoty kolor w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować