Tarta kakaowa z creme patissiere - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tarta:1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny.
2.Ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do tart. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Krem:1.Żółtka z cukrem ubić na parze na gęsty krem. Zdjąć z palnika i dodać wanilię. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić, w tym czasie śmietanę zagotować.
2.Do żółtek dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać, oraz małym strumieniem wlewać wrzącą śmietanę cały czas mieszając. Gdy żelatyna połączy się z resztą składników, odstawić krem do ostudzenia mieszając co jakiś czas.
3.Gdy zacznie tężeć, wlać na spód kruchego ciasta i ułożyć połówki truskawek. Włożyć do lodówki do stężenia.
Komentarze