Tarta kakaowa z creme patissiere

0 (0 ocen)

  • Średni

Tarta kakaowa z creme patissiere

  • Średni

Składniki:

  • - Tarta : mąki: 30 dekagramów
    - masła pokrojonego w kostkę: 20 dekagramów
    - cukru pudru: 8 łyżek
    - kakao: 3 łyżki
    - żółtka: 2 sztuki
    - kwaśnej śmietany: 1 łyżka
    - Krem: śmietany kremówki: 250 mililitrów
    - żółtka: 4 sztuki
    - cukru: 15 dekagramów
    - ekstraktu waniliowego: 2 łyżeczki
    - żelatyny: 4 łyżeczki
    - truskawki: 10 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta kakaowa z creme patissiere - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tarta:1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny.
    2.Ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do tart. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.
    Krem:1.Żółtka z cukrem ubić na parze na gęsty krem. Zdjąć z palnika i dodać wanilię. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić, w tym czasie śmietanę zagotować.
  • 2. Do żółtek dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać, oraz małym strumieniem wlewać wrzącą śmietanę cały czas mieszając. Gdy żelatyna połączy się z resztą składników, odstawić krem do ostudzenia mieszając co jakiś czas.
  • 3. Gdy zacznie tężeć, wlać na spód kruchego ciasta i ułożyć połówki truskawek. Włożyć do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować