Tarta jogurtowo-makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski przełożyć oba rodzaje mąki. Dodać stevię i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać żółtka i wyrobić ciasto. Gdyby ciasto niezbyt się "lepiło" do siebie, dodać wodę i dokończyć wyrabianie ciasta. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
2.Rozwałkować na cienki placek i wyłożyć formę do tarty. Nakłuć widelcem. Ułożyć papier do pieczenia, obciążyć go grochem lub fasolą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Podpiekać około 10-12 minut.
3.Białka ubić na sztywną pianę. Do masy makowej dodać 2/3 ubitej piany. Delikatnie wymieszać. Do drugiej miski przełożyć jogurt, serek homogenizowany. Dodać stevię i otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszać. Dodać mąkę i po raz kolejny wymieszać. Na koniec dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać.
4.Wykonanie:
Na podpieczony spód na środku ułożyć masę makową. Po bokach masę jogurtową. Delikatnie wyrównać. Z pozostałego ciasta wykroić foremką gwiazdeczki i ułożyć na tarcie. Piec w 180 około 35-40 minut. Wyjąć, zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki.
Komentarze