Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami

0 (0 ocen)

Pyszna tarta z jogurtem, jeżynami i malinami na pełnoziarnistym spodzie.

Składniki:

  • kruche ciasto
    225g mąki pszennej razowej
    150 g masła, zimnego
    50 g cukru pudru
    szczypta soli

    Nadzienie jogurtowe:
    500 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
    3 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki wody pomarańczowej
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka miodu

    na wierzch
    ok 400g owoców - malin i jeżyn
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. . Formę na tartę posmarować grubo masłem.
  • 2. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier i sól.
    Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy ciasta, szybko zagnieść w kulę.
    Najwygodniej jednak wyrobić ciasto w robocie - wyrabiamy do czasu , aż ciasto utworzy kulę.
  • 3. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 4. Po wyjęciu z lodówki ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy.
  • 5. Zdjąć folię i położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
  • 6. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta - takiego papieru używam parokrotnie) . Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 20 minut na złoty kolor. Ciasto powinno być dobrze upieczone, nadzienie jest dosyć płynne. Wyjąć z piekarnika.
  • 7. nadzienie
    wszystkie składniki nadzienia (powinny być w temperaturze pokojowej) umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 10-15 minut - jeżeli w czasie miksowania wytworzyła się piana, - opadnie.
  • 8. Po tym czasie wylać nadzienie na upieczony spód, całość wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić czy masa ścięła się na całej powierzchni tarty.
  • 9. Tartę wystudzić , wstawić na dwie godziny do lodówki.
  • 10. Ułożyć owoce, posypać cukrem pudrem, podawać . Smacznego!

Porady

Tartę piekłam w formie o średnicy 23 cm. Myślę że spokojnie można ja robić w formie nieco większej - i ciasta i nadzienia wystarczy. Mojego nadzienia było wręcz za dużo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować