Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.. Formę na tartę posmarować grubo masłem.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier i sól.
Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy ciasta, szybko zagnieść w kulę.
Najwygodniej jednak wyrobić ciasto w robocie - wyrabiamy do czasu , aż ciasto utworzy kulę.
3.Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
4.Po wyjęciu z lodówki ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy.
5.Zdjąć folię i położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
6.Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta - takiego papieru używam parokrotnie) . Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 20 minut na złoty kolor. Ciasto powinno być dobrze upieczone, nadzienie jest dosyć płynne. Wyjąć z piekarnika.
7.nadzienie
wszystkie składniki nadzienia (powinny być w temperaturze pokojowej) umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 10-15 minut - jeżeli w czasie miksowania wytworzyła się piana, - opadnie.
8.Po tym czasie wylać nadzienie na upieczony spód, całość wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić czy masa ścięła się na całej powierzchni tarty.
9. Tartę wystudzić , wstawić na dwie godziny do lodówki.
Tartę piekłam w formie o średnicy 23 cm. Myślę że spokojnie można ja robić w formie nieco większej - i ciasta i nadzienia wystarczy. Mojego nadzienia było wręcz za dużo.
Komentarze