Tarta jagodowo-truskawkowa z beza

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja pierwsza w życiu tarta.Okazała się tak dobra, ze nie wytrzymałam i zjadłam spory kawałek zanim wystygła.Prosta i smaczna.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki,
    1/2 kostki margaryny,
    1/3 szklanki cukru,
    1 łyzeczka proszku do pieczenia,
    3 żółtka,

    Masa:
    0,3 kg truskawek,
    0,2 kg jagod,
    1 galaretka truskawkowa,
    1 budyn smietankowy,
    1/2 szklanki cukru

    Beza:
    3 białka,
    1,3 szklanki cukru

Tarta jagodowo-truskawkowa z beza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Skladniki na ciasto łączymy ze sobą, siekamy i wyrabiamy na jednolite ciasto.Wstawiamy na 30 minut do lodowki.
    Wylepiamy nim forme.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia.

    Masa:Do 1/3 szklanki wody wrzucamy owoce i zagotowujemy.Gotujemy ok 15 minut, az owoce sie rozgotuja.Wsypujemy galaretkę i budyn rozrobiony w 1/3 szklanki wody.
    Wymieszac i odstawic na chwile do lekkiego przestudzenia.
    Gdy ciasto bedzie zarumienione wylewamy na nie masę.

    Beza:Bialka ubijamy na sztywno, po czym miksujemy z cukrem.
    Bezę wykladamy na masę jagodowo-truskawkową.Zapiekamy do zrumienienia bezy.

Porady

Mase mozna zrobic z owocow mrozonych. Masa moze skladac sie tylko z truskawek albo tylko z jagod.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy