Tarta jabłkowa z masą śmietankowo -jajeczną

0 (0 ocen)

Aromatyczne soczyste jabłka,kruche ciasto,masa,czyli to co lubię.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    22 dag mąki
    15 dag masła lub margaryny
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki wiórek kokosowych
    1 jajko
    szczypta soli
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietankowo-jajeczna
    320 g gęstej słodkiej śmietany (36%)
    60 g budyniu śmietankowego
    2 łyżki wiórek kokosowych
    5 jajek
    4 łyżki cukru pudru

    70 dag jabłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta jabłkowa z masą śmietankowo -jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Z mąki,proszku do pieczenia,wiórek kokosowych,cukru pudru,cukru waniliowego,szczypty soli, zimnej margaryny oraz jajka zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  • 2. Jabłka obrać ze skórki,pokroić na ćwiartki usunąć gniazda
    nasienne. Następnie pokroić w plasterki.
  • 3. Masa śmietankowo-jajeczna:
    Śmietanę utrzeć mikserem z jajkami,cukrem pudrem,budyniem,na koniec dodać wiórka kokosowe wymieszać.
  • 4. Ciasto rozwałkować, włożyć do natłuszczonej formy na tartę.
    Ciast docisnąć do boków formy. Spód ponakłuwać widelcem ,obłożyć plasterkami jabłek i polać przygotowaną masą.
  • Tarta jabłkowa z masą śmietankowo -jajeczną. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 60 minut.
    Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować