Tarta jabłkowa z bananowo-śliwkowym wnętrzem

0 (0 ocen)

Krucha, delikatna z nutą banana, śliwek i jabłka.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 żółtko
    50 g cukru
    łyżka śmietany 18%
    100 g margaryny
    budyń bananowy
    kilka łyżek powideł śliwkowych
    4-5 jabłek

Tarta jabłkowa z bananowo-śliwkowym wnętrzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, przekroić na pół i usnąć gniazda nasiennie ponacinać. Dodatkowo można skropić je sokiem z cytryn, wtedy nie będą ciemniały. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtko, posiekaną margarynę, cukier oraz śmietanę.Zagnieść ciasto i wylepić nim formę do tarty po czym nakłuć widelcem w kilku miejscach. Lekko schłodzić w lodówce.
  • 2. Schłodzone ciasto podpiec na lekko złoty kolor w temperaturze ok 200 stopni. W między czasie ugotować budyń wg.przepisu na opakowaniu. Na podpieczony spód wyłożyć 3-4 łyżki powideł śliwkowych i rozprowadzić łyżką po całym placku. Na warstwę powideł wyłożyć budyń a następnie ułożyć jabłka. Całość piec jeszcze ok 20 min aż jabłka staną się podpieczone a brzegi ciasta rumiane. Pod koniec pieczenia wierzch jabłek posmarować lekko powidłami.

Porady

1/ Po wierzchu można również posypać prażonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy