150 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
50 g cukru
łyżka śmietany 18%
100 g margaryny
budyń bananowy
kilka łyżek powideł śliwkowych
4-5 jabłek
Tarta jabłkowa z bananowo-śliwkowym wnętrzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, przekroić na pół i usnąć gniazda nasiennie ponacinać. Dodatkowo można skropić je sokiem z cytryn, wtedy nie będą ciemniały. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtko, posiekaną margarynę, cukier oraz śmietanę.Zagnieść ciasto i wylepić nim formę do tarty po czym nakłuć widelcem w kilku miejscach. Lekko schłodzić w lodówce.
2.Schłodzone ciasto podpiec na lekko złoty kolor w temperaturze ok 200 stopni. W między czasie ugotować budyń wg.przepisu na opakowaniu. Na podpieczony spód wyłożyć 3-4 łyżki powideł śliwkowych i rozprowadzić łyżką po całym placku. Na warstwę powideł wyłożyć budyń a następnie ułożyć jabłka. Całość piec jeszcze ok 20 min aż jabłka staną się podpieczone a brzegi ciasta rumiane. Pod koniec pieczenia wierzch jabłek posmarować lekko powidłami.
Porady
1/ Po wierzchu można również posypać prażonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi.
Komentarze