Tarta jabłkowa

4.5 (200 ocen)

  • Łatwy

Pochwała prostoty i kwintesencja klasyki

  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie gotowe: 1 opakowanie
    - jabłka do pieczenia: 1.5 kilograma
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - goździki: 2 sztuki
    - imbir starty: 0.5 łyżeczki
    - cukier: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód tarty 1. Gotowe ciasto francuskie rozwałkowałam na bardzo cienki placek. Wycięłam z niego koło (odrysowałam od tortownicy), a brzegi zawinęłam tak by jabłka nie wypłynęły - tak jak na zdjęciu, bo tarta nie jest pieczona w formie tylko na blasze. Sposób podejrzany w programie kulinarnym, wielce mi się spodobał :)
    Spód podziobałam widelcem, ułożyłam na silikonowej macie do pieczenia i tak przygotowane wstawiłam na 30 minut do lodówki.
  • 2. Jabłka obrałam ze skórki, zostawiłam 3 do dekoracji, a resztę pokroiłam w grubą kostkę. Smażyłam same jabłka do czasu, aż zmiękły. W moździerzu zmiażdżyłam goździki z imbirem i cynamonem. Dodałam razem z cukrem na sam koniec smażenia.
  • tarta jabłkowa 3. Na wyciągnięty z lodówki spód wyłożyłam przestudzone jabłka. Te odłożone do dekoracji pocięłam w cienkie półplasterki i ułożyłam od zewnątrz ku środkowi tak jak widać na zdjęciu.
  • tarta jabłkowa 4. Tak przygotowaną tartę smaruję roztopionym masłem. Piekę przez 40 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu posmarowałam ją jeszcze galaretką malinową. Podałam z lodami waniliowymi. Mniam!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować