Tarta imbirowa z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatne ucierane kakaowo-imbirowe ciasto na kruchym cieście z dodatkiem dojrzałych gruszek. W sam raz na początek jesieni, ale nie tylko :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    1/4 kostki masła
    1/4 szklanki cukru
    1 jajko
    1/3 szklanki mleka
    3/4 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki mielonego imbiru
    2 gruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta imbirowa z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Gotową foremkę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę.
  • 2. Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz imbirem i dokładnie wszystko łączymy. Gotową masę wylewamy na kruchy spód.
  • 3. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę gruszki nacinamy wzdłuż prawie do końca i układamy na kakaowym cieście. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Ostudzoną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować