Tarta grzybowa z cheddarem i pestkami dyni

0 (0 ocen)

Grzyby suszone przeze mnie, niestety pestki dyni nie :-P. Szybka i łatwa w przygotowaniu ponieważ jest na francuskim spodzie. Ser cheddar zaostrza smak potrawy.

Składniki:

  • Składniki:
    ok. 20 suszonych grzybów leśnych
    250 ml śmietanki 30 %
    3 jajka
    100 g startego sera cheddar
    3 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    łyżka świeżego albo suszonego albo tymianku
    sól, pieprz
    1 łyżeczka kurkumy (ja o niej zapomniałam, ale warto dodać dla pięknego koloru)
    garść pestek dyni
    1 opakowanie ciasta francuskiego

Tarta grzybowa z cheddarem i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta grzybowa 1. Suszone grzyby moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. Następnie kroimy je w paski. Na oleju podsmażamy grzyby wraz z posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Zalewamy odrobiną wody i dusimy przez pół godziny aż do odparowania wody.
  • tarta grzybowa 2. Formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim. Śmietankę mieszamy z jajkami oraz tartym serem. Dodajemy tymianek, sól, pieprz, kurkumę i wylewamy na spód ciasta. następnie układamy podsmażone grzybki. Zapiekamy w 170 stopniach przez około 30 minut. Gotową tartę posypujemy pestkami dyni i dekorujemy świeżym tymiankiem.

Komentarze

Podobne przepisy