Bardzo smaczne połączenie kruchego ciasta, gruszek i bananów zatopionych w jogurtowej masie :) Przepis na kruche siato zaczerpnęłam z książki Gordona Ramsaya, natomiast nadzienie jest moim pomysłem :)
Tarta gruszkowo-bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem pudrem. Wbić jajko i ubijać przez 30 sekund. Dodać mąkę i miksować, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję. Ugnieść ciasto, uformować w płaski dysk, zafoliować i wstawić do lodówki na 30 min.
2.Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy do tarty wysmarowanej masłem (ewentualnie tortownicy). Włożyć do lodówki na 20 min.
3.Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę lub groch (ewentualnie nakłuć ciasto widelcem). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 15 min. Zdjąć papier z fasolą i piec kolejne 5 min. Zmniejszyć temperaturę do 110 stopni.
4.Nadzienie: gruszki i banany umyć i obrać. Banany rozgnieść widelcem, a gruszki pokroić na małe cząstki. Do jogurtu dodać cukier z wanilią i tyle cukru pudru aby jogurt zrobił się bardzo słodki. Wymieszać. Dodać owoce.
5.Masę wylać na podpieczone ciasto i piec ok. 1h w 110 stopniach. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze