Tarta gruszkowo-bananowa

4.49 (167 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Bardzo smaczne połączenie kruchego ciasta, gruszek i bananów zatopionych w jogurtowej masie :) Przepis na kruche siato zaczerpnęłam z książki Gordona Ramsaya, natomiast nadzienie jest moim pomysłem :)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Spód:
    - 125g masła
    - 90g cukru pudru
    - 1 jajko
    - 250g mąki

    Nadzienie:
    - 2 gruszki
    - 2 banany
    - Duże opakowanie jogurtu (u mnie grecki)
    - 2 jajka
    - cukier puder do smaku
    - 1 łyżka cukru z wanilią
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Tarta gruszkowo-bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem pudrem. Wbić jajko i ubijać przez 30 sekund. Dodać mąkę i miksować, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję. Ugnieść ciasto, uformować w płaski dysk, zafoliować i wstawić do lodówki na 30 min.
  • 2. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy do tarty wysmarowanej masłem (ewentualnie tortownicy). Włożyć do lodówki na 20 min.
  • 3. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę lub groch (ewentualnie nakłuć ciasto widelcem). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 15 min. Zdjąć papier z fasolą i piec kolejne 5 min. Zmniejszyć temperaturę do 110 stopni.
  • 4. Nadzienie: gruszki i banany umyć i obrać. Banany rozgnieść widelcem, a gruszki pokroić na małe cząstki. Do jogurtu dodać cukier z wanilią i tyle cukru pudru aby jogurt zrobił się bardzo słodki. Wymieszać. Dodać owoce.
  • 5. Masę wylać na podpieczone ciasto i piec ok. 1h w 110 stopniach. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować