Tarta gruszkowa z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieć ciasto – w razie konieczności dodaj trochę ciepłego mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 1-2 godziny. Można też ciasto kruche zastąpić ciastem francuskim.
2.Ser pokrój w kostkę. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i mieszaj robiąc zasmażkę. Powoli dodaj mleko i mieszaj, aż sos się zagęści. Zdejmij z ognia, dodaj ser i mieszaj aż się rozpuści. Sos beszamelowy dopraw gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą (jeśli to konieczne). Gruszki obierz, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne. Pokrój je w plasterki.
3.Ciastem wylep foremkę i ponakłuwaj widelcem, zalej sosem i wyrównaj. Na sosie ułóż gruszki. Całość możesz posypać płatkami migdałowymi, albo rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
4.Tartę piecz w 180 stopniach przez około 35 minut. Podawaj ciepłą (chociaż taka na zimno też mi bardzo smakowała :))
Przepis z moim zmianami pochodzi z książki Hanny Grykałowskiej “Ciasta i ciasteczka”
Więcej na moim blogu - wypiekibeaty.wordpress.com
Komentarze