• Tarta gruszkowa

    Dodane przez: adamonika

  • Pyszna gruszkowa tarta na orzechowym spodzie.

  • Składniki

    SPÓD:
    250g mąki
    100g zmielonych orzechów laskowych
    100g cukru
    200g masła
    1 jajko

    DODATKOWO:
    3-4 gruszki
    1 budyń waniliowy duży (na 0,7 l mleka)
    0,7 l mleka
    laska waniliowa
    cynamon do posypania gruszek

  • Sposób przygotowania

    1.
    tarta - krok 1

    Ze składników na spód tarty wyrobić ciasto. Mąkę połączyć z suchymi składnikami. Następnie wbić jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrobić jednolite ciasto. Gotowym wyłożyć dno formy do tarty. Zapiekać ok 20 minut w 180 stopniach

    2.

    W tym czasie gruszki obrać ze skórki i pokroić na półplasterki.

    3.

    Budyń ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Z tym że do mleka na budyń dodać pestki wanilii (laskę również można dodać) i pogotować chwilkę by wydobyć smak.

    4.
    tarta - krok 4

    Na podpieczony spód wylać gorący budyń, Na niego zaś układać gruszkę. Posypać całość cynamonem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok 20 minut

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, orzechy, gruszki, ciasta, desery, tarta z gruszkami, tarta na orzechowym spodzie
  • Polecamy:

  • 8 komentarzy

Dodane przez: adamonika

adamonika 221

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-05-22T22:01:26+02:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii