Tarta gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Wszystkie składniki zagniatamy w kulkę i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
2.FARSZ
Cebulę i czosnek kroimy i smażymy w rondelku. Dorzucamy pokrojoną papryczkę chilli i pomidory suszone. Wcześniej namoczone grzyby odsączamy i w całości dorzucamy do rondla. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i łączymy z reszta farszu. Całość podlewamy wodą z moczenia grzybów i wrzucamy kostki rosołowe. Dusimy całość do miękkości.
3.Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy i obciążamy np. grochem czy soczewicą rozłożoną równomiernie na papierze do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st i pieczemy około 20 minut, po czym zdejmujemy papier i dalej pieczemy jeszcze jakieś 10 minut.
4.Na tak przygotowany spód wykładamy wcześniej przygotowany farsz.
5.Śmietanę, jajka i ser żółty łączymy ze sobą i doprawiamy pieprzem. Zalewamy farsz. Posypujemy jeszcze startym żółtym serem i na wierzch kładziemy pokrojone oliwki i listki bazylii.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 40 minut.
Porady
Po wyjęciu dobrze jest odstawić tartę na min. 30 minut żeby się wszystkie składniki ściągły.
Komentarze