Tarta francuska z warzywami i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto rozwinąć, pokroić na cztery części, kawałki rozsunąć na papierze, żeby się nie stykały i posmarować je roztrzepanym jajkiem. Razem z papierem przełożyć na brytfankę.
2.Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki.
Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
3.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cukinię, smażyć do momentu, aż zacznie mięknąć, ale jeszcze pozostanie jędrna. Pod koniec dodać czosnek i przesmażyć razem jeszcze chwilę.
Zawartość patelni przełożyć na talerzyk.
4.Na patelni ponownie rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić paprykę i smażyć aż zacznie mięknąć, odstawić do wystudzenia.
5.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez termo obiegu).
Na cieście porozkładać kawałki warzyw, oprószyć je solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Na wierzchu rozsypać rozkruszony kozi ser i świeży tymianek.
Piec około 20 minut.
Komentarze