Tarta francuska z warzywami i kozim serem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Szybka i elegancka przekąska lub przystawka z ciasta francuskiego, warzyw i koziego sera

Składniki:

  • 275 g ciasta francuskiego
    1 jajko
    2 łyżki oleju rzepakowego
    średnia młoda cukinia
    1 ząbek czosnku
    1 duża czerwona papryka
    10 dag koziego sera
    suszony i świeży tymianek
    sól morska
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta francuska z warzywami i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozwinąć, pokroić na cztery części, kawałki rozsunąć na papierze, żeby się nie stykały i posmarować je roztrzepanym jajkiem. Razem z papierem przełożyć na brytfankę.
  • 2. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
    Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki.
    Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
  • 3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cukinię, smażyć do momentu, aż zacznie mięknąć, ale jeszcze pozostanie jędrna. Pod koniec dodać czosnek i przesmażyć razem jeszcze chwilę.
    Zawartość patelni przełożyć na talerzyk.
  • 4. Na patelni ponownie rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić paprykę i smażyć aż zacznie mięknąć, odstawić do wystudzenia.
  • 5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez termo obiegu).
    Na cieście porozkładać kawałki warzyw, oprószyć je solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
    Na wierzchu rozsypać rozkruszony kozi ser i świeży tymianek.
    Piec około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować