Tarta farmerska

0 (0 ocen)

  • Średni

Czym chata bogata czyli soczysta kapusta, pachnąca wędzona kiełbasa i chrupiące ziemniaczki.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 120 gramów
    - masło: 60 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - woda zimna: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    FARSZ:
    - kapusta świeża: 300 gramów
    - kiełbasa sucha krakowska: 150 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - śmietana 18%: 200 mililitrów
    - jajka: 2 sztuki
    - tymianek suszony: 0.5 łyżeczki
    - ziemniaki: 2 sztuki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta farmerska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta na bogato 1. Z podanych składników zagniatamy cisto, owijamy w przezroczystą folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
    Kapustę drobno kroimy, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy ugotowaną wcześniej kapustę, tymianek, mieszamy dokładnie i smażymy całość jeszcze kilka minut. Ziemniaki w całości gotujemy około 5 minut, studzimy i kroimy w cienkie plasterki.
    W osobnej misce łączymy ze sobą śmietanę, jajka, sól i pieprz.
    Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na przezroczystej folii w kształt koła. Przekładamy delikatnie do nasmarowanej tłuszczem formy, po brzegi. Odcinamy nadmiar ciasta, nakłuwamy spód widelcem w kilku miejscach. Wykładamy farsz z kapusty, zalewamy płynną masą, na wierzch układamy plasterki ziemniaków i smarujemy je olejem.
    Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 35 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu posypujemy jeszcze tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować