Tarta "Fale Dunaju"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mała fiksacja na temat lubianego przez większość ciasta "Fale Dunaju". Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    300g mąki pszennej
    130g margaryny, zimnej, twardej
    dwa żółtka
    pełna kopiata łyżka cukru waniliowego przetartego przez sitko
    szczypta soli
    łyżka zimnej wody


    Nadzienie Fale Dunaju:

    2szt budyniu waniliowego
    mleko w ilości jak na jeden budyń waniliowy
    50g masła
    jeśli budyń nie jest z cukrem należy go dodać rozpuszczając go w mleku.

    4 duże słodkie jabłka pokrojone w cząsteczki
    saszetka cukru waniliowego
    pół łyżeczki cynamonu
    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta "fale dunaju" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki w temperaturze pokojowej 1. Mąkę przesiać i połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Dodać kostki margaryny, żółtka i wodę. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść kulę. Wstawić do lodówki na 15 minut.
    Po tym czasie rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Nakładać na blaszkę do tarty. Piec w temp.180st.C aż będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Zachęcam również do dodania innych owoców np.gruszek i jagód ! 2. Budyń przygotować klasycznie. Wystudzić go. Na końcu ucierać dodając masła. Jabłka uprażyć na patelni z cukrem waniliowym oraz cynamonem.

    Na wystudzony spód tarty przekładamy budyń, a na niego jabłka. Oprószamy kakao :)

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować