Tarta drożdżowa ze szpinakiem i cukinią

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszna propozycja na letni obiad

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    • 300g mąki
    • 2/3 szklanki ciepłej wody
    • 3 dag drożdży
    • 4 łyżki oleju
    • ½ łyżeczki soli
    • szczypta pieprzu ziołowego
    • łyżeczka ziół prowansalskich

    Nadzienie:
    • 250g liści szpinaku (mrożone lubświeże)
    • mała cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • średnia cukinia
    • 200ml gęstej śmietany
    • jajko
    • olej do smażenia
    • sól
    • pieprz
    • oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta drożdżowa ze szpinakiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone w letniej wodzie drożdże, sól, przyprawy i olej. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać szpinak i chwilę wszystko razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię pokroić w grubsze plastry. Podsmażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Śmietanę roztrzepać z jajkiem, dodać sól, pieprz i oregano
  • 3. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Na cieście ułożyć szpinak, na wierzch położyć cukinię. Całość zalać sosem. Piec w temperaturze 2200 przez 25-30 minut do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować