Tarta drożdżowa ze szpinakiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone w letniej wodzie drożdże, sól, przyprawy i olej. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać szpinak i chwilę wszystko razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię pokroić w grubsze plastry. Podsmażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Śmietanę roztrzepać z jajkiem, dodać sól, pieprz i oregano
3.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Na cieście ułożyć szpinak, na wierzch położyć cukinię. Całość zalać sosem. Piec w temperaturze 2200 przez 25-30 minut do zrumienienia.
Komentarze