Tarta drobiowa z brokułem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:mąkę połącz z żółtkami, posiekanym masłem i szczyptą soli. Szybko zagnieć kruche ciasto i włóż na godzinę do lodówki. Marchewkę oczyść i razem z różyczkami brokuła ugotuj na półtwardo. Osącz z wody i ostudź.
2.Wypełnienie: filet umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
3.Schłodzonym ciastem wylep okrągłą formę (o śr.22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem, na to rozłóż groch na pergaminie i podpiecz ok.15 minut w 180 st. Następnie ściągnij pergamin z grochem i na podpieczony spód wyłóż kurczaka z cebulą. Żółtka roztrzep z białkami z kruchego ciasta, połącz ze śmietaną i pokruszoną fetą. Całość wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem jajeczno-serowym zalej kurczaka.
4.Na wierzchu rozłóż pokrojone kawałki marchewki, różyczki brokuła i oliwki. Tartę piecz ok.30-40 minut, do ścięcia się masy serowo-jajecznej. Wyjmij z formy i podawaj na ciepło. Smacznego!
Komentarze