Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Bardzo pyszna i choć jest dośc pracochłonna,warta jest zajścia:-)Smakuje poprostu bosko,zawsze ją piekę,bo wszystkim bardzo smakuje!Pychota!!!

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - margaryna: 250 gramów
    - cukier drobny: 3 łyżki
    - żółtka: 5 sztuk
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - mielone orzechy laskowe: 1 szklanka
    - cukier-puder: 1 szklanka
    - kakao w proszku: 0.5 szklanki
    - masło: 200 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - gruszki z ogonkami: 4 sztuki
    - czerwone wytrawne wino: 750 mililitrów
    - cynaomon: 3 łyżeczki
    - cukier: 5 łyżek
    - płatki migdałowe: 0.5 szklanki
    - morelowy dżem: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gruszki w winie 1. Gruszki obrać ze skórek zostawiając ogonki (tworzą piekną rustykalną ozdobę),włożyć w całości do rondelka,zalać winem,dodać cukier,cynamon i gotować ok.45min(zależy od odmiany gruszek),by były miękie,ale nie rozpadały się!Tą czynność najlepiej wykonać dzień wczesniej,by gruszki stały w tym winie przez noc,lepiej nabierają koloru i smaku!
  • Tarta z gruszkami 2. Z mąki,margaryny,drobnego cukru,żółtek,proszku do pieczenia i szczypty soli - zagnieść elastyczne,jednolite ciasto,uformować kulę,owinąć folią i wstawić do lodówki na 45min.Masło utrzeć z trzema jajkami i cukrem-pudrem na puszystą masę,wsypać kakao,ciągle ucierajac,dodać orzechy i dokładnie wymieszać wszystko na jednolitą masę.Piekarnik włączyć na 180C.Tortownice o wymiarach 28cm, cieniutko posmarować masełkiem,wyłożyć dno i boki kruchym ciastem,wychodząc odrobine za brzegi formy,by nie spadło pod czas pieczenia.Na ciasto wyłożyć masę czekoladowo-orzechową,by była do połowy formy(rośnie w trakcie pieczenia!),na masę wyłożyc pokrojone w plasterki gruszki ogonkami do środka (jak na zdjęciu),posypać płatkami migdałowymi i wstawić do rozgrzanego piekarnika - piec 45min,aż masa urośnie do samej góry,a ciasto zazłoci się.
  • Tarta z gruszkami 3. Wyjąć tarte z piekarnika,obciąć resztki ciasta z góry,tworząc równy brzeg.W garnuszku rozgrzać morelowy dżem - płynnym dżemem,za pomocą pędzla,posmarować górę tarty - nabierze pięknego połysku!Odstawić do zimnego miejsca,by wystygła.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować