Tarta czekoladowo - karmelowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Na babskie pogaduszki i męskie wieczorki - idealna ! Przepis wyczytany w czasopiśmie kulinarnym, sprawdzony i wart polecenia.

  • 45 min

Składniki:

  • opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego, 20 dkg czekolady gorzkiej, 17 dkg czekolady mlecznej, 20 dkg cukru, 2 łyżki kakao, szklanka rzadkiej śmietany kremówki, 5 dkg solonego masła

Tarta czekoladowo - karmelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wyścielonej pergaminem tortownicy wyłożyć lekko rozmrożone ciasto francuskie i piec w 200 stopniach na jasnozłoty kolor. Czekoladę pokroić na duże kawałki, włożyć do miski i ustawić na garnku z gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. W garnuszku zagotować śmietankę. Z cukru i odrobiny wody przygotować lekki karmel, troszkę rozlać na talerzyk, a do reszty dodać masło i, cały czas energicznie mieszając, powoli wlewać śmietankę. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, zdjąć masę z ognia i, mieszając, powoli dolewać ją do rozpuszczonej czekolady. Powstałą masę wylać na upieczone i schłodzone ciasto, pozostawić do wystygnięcia. Na końcu posypać tartę kakao i kawałeczkami zastygłego na talerzyku karmelu.

Porady

użyć tortownicy o średnicy 24 cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy