Tarta czekoladowo - karmelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wyścielonej pergaminem tortownicy wyłożyć lekko rozmrożone ciasto francuskie i piec w 200 stopniach na jasnozłoty kolor. Czekoladę pokroić na duże kawałki, włożyć do miski i ustawić na garnku z gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. W garnuszku zagotować śmietankę. Z cukru i odrobiny wody przygotować lekki karmel, troszkę rozlać na talerzyk, a do reszty dodać masło i, cały czas energicznie mieszając, powoli wlewać śmietankę. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, zdjąć masę z ognia i, mieszając, powoli dolewać ją do rozpuszczonej czekolady. Powstałą masę wylać na upieczone i schłodzone ciasto, pozostawić do wystygnięcia. Na końcu posypać tartę kakao i kawałeczkami zastygłego na talerzyku karmelu.
Komentarze