Tarta czekoladowa z winogronami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Cieniutka warstwa, bardzo kruchego ciasta wypełniona kremem czekoladowym, bitą śmietaną i winogronami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka krupczatka - 125 g
    cukier puder - 1 łyżka
    masło schłodzone - 80 g
    żółtko - 1 szt.

    MASA CZEKOLADOWA:
    czekolada gorzka - 200 g
    śmietana kremówka - 300 ml
    masło - 30 g

    DODATKOWO:
    śmietana kremówka - 200 ml
    cukier puder - 2 łyżki
    winogrona – 150 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta czekoladowa z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: z podanych składników szybko zagniatam ciasto. W razie potrzeby dodaję trochę bardzo zimnej wody. Ciasto wkładam do lodówki na około pół godziny.
    Schłodzone ciasto cienko wałkuję i przekładam je do formy na tartę o średnicy 21 cm. Ciasto przykrywam arkuszem papieru do pieczenia i obciążam go kulkami ceramicznymi lub nasionami fasoli, grochu lub ryżu.
    Piekę w rozgrzanym do 190°C piekarniku 10 minut, następnie usuwam pergamin oraz kulki. Piekę kolejne 5-10 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Odstawiam do przestygnięcia.
  • 2. MASA CZEKOLADOWA: śmietanę wlewam do rondelka, dodaję masło i bardzo mocno podgrzewam, ale nie dopuszczam do zagotowania. Rondelek zdejmuję z ognia, dodaję połamaną czekoladę. Mieszam, aż czekolada się roztopi. Masę wylewam na upieczone ciasto i schładzam około 2-3 godzin.
  • 3. Schłodzoną kremówkę ubijam mikserem, pod koniec ubijania dodaję cukier. Ubitą śmietaną i pokrojonymi winogronami dekoruję tartę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować