Tarta czekoladowa z mixem orzechów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto, zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na pół godziny. Orzechy i migdały pokroić na kawałki i prażyć na suchej patelni ok 2 min, dodać łyżkę cukru i prażyć jeszcze chwilkę do rozpuszczenia cukru. Wysypać na płaski talerz by ostygły.
2.Czekoladę połamać, przełożyć do garnuszka wraz z margaryną i rozpuścić nad parą gotującej się wody. Odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim naczynie do tarty, widelcem nakłuć spód ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 15 -20min. (musi się podpiec).
3.Do przestudzonej masy czekoladowej dodać likier, ubite żółtka z jajkiem i orzechy. Porządnie wymieszać w celu połączenia się składników. Gotową masę wyłożyć na podpieczone ciasto i piec jeszcze ok 10-15 min aż czekolada lekko się zapiecze. Tarta najlepsza jest wystudzona, wtedy dobrze się kroi. Jak wystygnie, można włożyć ją do lodówki.
Porady
1/ Jeżeli ktoś lubi mocno słodkie i mleczne ciasta, to polecam użyć do masy 200g czekolady mlecznej a gorzkiej już nie dodawać.
Komentarze