Tarta czekoladowa z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyjąć spód i nałożyć nadzienie.
2.Roztopić czekoladę razem ze śmietaną, najlepiej w kąpieli wodnej. Następnie do rozpuszczonej czekolady dodać cukier, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Jajko razem z żółtkiem ubić na puszysty krem. Zimną czekoladę wlać do kremu, dobrze wymieszać.
Na podpieczony spód wylać nadzienie czekoladowe, a na górę ułożyć dobrze odsączone z zalewy gruszki. Włożyć do piekarnika. Piec 35-40 minut w 180 stopniach.
Komentarze