Na francuskim cieście. Ciasto francuskie można zastąpić kruchym. I tak, i tak będzie smacznie. Bo tak naprawdę to najważniejszy jest krem. Bardzo czekoladowy i bardzo aksamitny.
Tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę wraz z połamaną czekoladą podgrzać (cały czas mieszając!) na bardzo wolnym ogniu aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Pozostawić do ostygnięcia.
2.Formę do tarty o średnicy 26cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ją ciastem, zostawiając trochę podwyższone brzegi. Środek nakłuć widelcem.
3.Żółtka wraz z cukrem utrzeć mikserem do białości. Gdy będą puszyste, cały czas miksując, powoli wlać ostudzoną czekoladę. Zmiksować do połączenia składników. Powstałą masę wlać na przygotowany spód. Wierzch posypać płatkami migdałów.
4.Piec w temp. 200st. ok. 20 minut. Po upieczeniu pozostawić tartę w uchylonym (dosyć mocno) piekarniku do wystudzenia.
5.* Podczas pieczenia krem rośnie, dlatego ważne jest, aby brzegi ciasta były troszkę wyższe. Po wystudzeniu krem opada.
Komentarze