Tarta czekoladowa

4.5 (187 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na francuskim cieście. Ciasto francuskie można zastąpić kruchym. I tak, i tak będzie smacznie. Bo tak naprawdę to najważniejszy jest krem. Bardzo czekoladowy i bardzo aksamitny.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPÓD::
    - ciasto francuskie: 275 gramów
    - masło (do wysmarowania formy): 1 łyżeczka
    - mąka pszenna (do wysypania formy): 1 łyżeczka
    KREM::
    - słodka śmietanka 30%: 500 mililitrów
    - czekolada gorzka (o zawartości 70% kakao): 200 gramów
    - żółtka surowe: 4 sztuki
    - cukier drobny: 50 gramów
    DODATKOWO::
    - płatki migdałowe (3-4 łyżki, opcjonalnie): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę wraz z połamaną czekoladą podgrzać (cały czas mieszając!) na bardzo wolnym ogniu aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. Formę do tarty o średnicy 26cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ją ciastem, zostawiając trochę podwyższone brzegi. Środek nakłuć widelcem.
  • 3. Żółtka wraz z cukrem utrzeć mikserem do białości. Gdy będą puszyste, cały czas miksując, powoli wlać ostudzoną czekoladę. Zmiksować do połączenia składników. Powstałą masę wlać na przygotowany spód. Wierzch posypać płatkami migdałów.
  • 4. Piec w temp. 200st. ok. 20 minut. Po upieczeniu pozostawić tartę w uchylonym (dosyć mocno) piekarniku do wystudzenia.
  • 5. * Podczas pieczenia krem rośnie, dlatego ważne jest, aby brzegi ciasta były troszkę wyższe. Po wystudzeniu krem opada.
  • 6. * Tartę podawać schłodzoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować