Tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę przesiewamy,
mieszamy z cukrem
i pokrojonym
w kawałki masłem,
aż utworzą się grudki.
Dodajemy jajko
i olejek i energicznie
zagniatamy.
Formujemy kulę,
zawijamy w folię
spożywczą. Wkładamy
do lodówki
na ok. 30 minut.
2.Ciasto rozwałkowujemy na
ok. 3-mm placek. Przekładamy
do natłuszczonej formy do
tarty i formujemy brzegi. Spód
ciasta nakłuwamy. Pieczemy
ok. 25 minut w 180 °C. Wyjmujemy.
Studzimy w formie.
3.Nadzienie: czekoladę roztapiamy
w niewielkiej ilości wody.
Jajka rozkłócamy, dodając
cukier i śmietankę. Mieszamy
z czekoladą. Wylewamy na
ciasto. Pieczemy ok. 20 minut.
Porady
Wałek nie będzie przyklejał się do ciasta, jeżeli przykryjemy je folią spożywczą.
Komentarze