Tarta czekoladowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Pochodzę z rodziny, u której na niedzielnym stole nie może zabraknąć własnych wypieków.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 20 dag mąki
    ● jajko
    ● 5 łyżek cukru pudru
    ● 10 dag zimnego masła
    ● łyżeczka olejku waniliowego
    Nadzienie:
    ● 4 jajka
    ● 25 dag gorzkiej czekolady
    ● 250 ml śmietanki 36-proc.
    ● 1 szkl. cukru
    ● tłuszcz do formy

Tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiewamy,
    mieszamy z cukrem
    i pokrojonym
    w kawałki masłem,
    aż utworzą się grudki.
    Dodajemy jajko
    i olejek i energicznie
    zagniatamy.
    Formujemy kulę,
    zawijamy w folię
    spożywczą. Wkładamy
    do lodówki
    na ok. 30 minut.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na
    ok. 3-mm placek. Przekładamy
    do natłuszczonej formy do
    tarty i formujemy brzegi. Spód
    ciasta nakłuwamy. Pieczemy
    ok. 25 minut w 180 °C. Wyjmujemy.
    Studzimy w formie.
  • 3. Nadzienie: czekoladę roztapiamy
    w niewielkiej ilości wody.
    Jajka rozkłócamy, dodając
    cukier i śmietankę. Mieszamy
    z czekoladą. Wylewamy na
    ciasto. Pieczemy ok. 20 minut.

Porady

Wałek nie będzie przyklejał się do ciasta, jeżeli przykryjemy je folią spożywczą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy