Tarta idealna z sezonowymi owocami. Krem robi się podobnie jak francuski deser creme brulee, tylko, że ja dodatkowo dodałam skrobię ziemniaczaną by masa ładnie się ścięła :)
Składniki:
Składniki na spód o śr. 24 cm:
200 g mąki pszennej (przesianej)
2 łyżki cukru pudru
120 g masła
2 małe żółtka
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na krem:
6 żółtek,
500 ml śmietanki kremówki 36 %
6-8 łyżek cukru (w zależności od preferencji)
można dodać dla pewności 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
otarta skórka z 2 cytryn
3/4 szklanki soku z cytryny (bez pestek :-P)
Tarta cytrynowa z karmelizowanymi cytrynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: Składniki na ciasto ze sobą mieszamy. Wyrabiamy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
2.Masa cytrynowa: przygotowujemy podobnie jak creme brulee. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, dodawamy sok z cytryny oraz cukier. Pamiętajmy, że nie możemy śmietanki zagotować. W tym czasie żółtka lekko napuszamy trzepaczką. Następnie do żółtek stopniowo dodajemy podgrzaną śmietankę, dokładnie mieszamy trzepaczką. Na sam koniec dodajemy skórkę z cytryny i skrobię ziemniaczaną (w kremie brulee normalnie nie dodajemy skrobi, ale tutaj zrobiłam wyjątek dla pewności, żeby masa ładnie się ścięła.)
3.Formę na tartę natłuszczamy masłem, albo olejem. Po wyjęciu ciasta z lodówki, wylepiamy dno i boki formy. Na sam koniec ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy np. grubą fasolę. Tak przygotowane ciasto wstępnie pieczemy w temperaturze 180 ºC przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy dalsze 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
4.Na wstępnie upieczonym spód wylewamy masę cytrynową. Uwaga! Pieczemy 30 minut w temperaturze 130-150 C. Aż krem się 'zetnie'. Obserwujmy tartę. Następnie tartę studzimy i wkładamy do lodówki na parę godzin. W tym czasie cytryny kroimy w plastry i smażymy na maśle z dodatkiem cukru. Na jeden plaster cytryny dodajemy 1 płaską łyżkę cukru. Smażymy aż do skarmelizowania się owoców. Następnie osuszamy cytrynki na ręczniku papierowym a potem układamy na kremie. Gotowe :) Tartę możemy podawać ze świeżymi, dowolnymi owocami.
Komentarze