Tarta cytrynowa z karmelizowanymi cytrynami

5 (178 ocen)

Tarta idealna z sezonowymi owocami. Krem robi się podobnie jak francuski deser creme brulee, tylko, że ja dodatkowo dodałam skrobię ziemniaczaną by masa ładnie się ścięła :)

Składniki:

  • Składniki na spód o śr. 24 cm:
    200 g mąki pszennej (przesianej)
    2 łyżki cukru pudru
    120 g masła
    2 małe żółtka
    1 łyżka soku z cytryny
    Składniki na krem:
    6 żółtek,
    500 ml śmietanki kremówki 36 %
    6-8 łyżek cukru (w zależności od preferencji)
    można dodać dla pewności 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    otarta skórka z 2 cytryn
    3/4 szklanki soku z cytryny (bez pestek :-P)

    Dodatkowo:
    + 2 cytryny
    3 łyżki masła
    1/3 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta cytrynowa z karmelizowanymi cytrynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: Składniki na ciasto ze sobą mieszamy. Wyrabiamy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
  • 2. Masa cytrynowa: przygotowujemy podobnie jak creme brulee. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, dodawamy sok z cytryny oraz cukier. Pamiętajmy, że nie możemy śmietanki zagotować. W tym czasie żółtka lekko napuszamy trzepaczką. Następnie do żółtek stopniowo dodajemy podgrzaną śmietankę, dokładnie mieszamy trzepaczką. Na sam koniec dodajemy skórkę z cytryny i skrobię ziemniaczaną (w kremie brulee normalnie nie dodajemy skrobi, ale tutaj zrobiłam wyjątek dla pewności, żeby masa ładnie się ścięła.)
  • 3. Formę na tartę natłuszczamy masłem, albo olejem. Po wyjęciu ciasta z lodówki, wylepiamy dno i boki formy. Na sam koniec ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy np. grubą fasolę. Tak przygotowane ciasto wstępnie pieczemy w temperaturze 180 ºC przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy dalsze 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
  • tarta cytrynowa 4. Na wstępnie upieczonym spód wylewamy masę cytrynową. Uwaga! Pieczemy 30 minut w temperaturze 130-150 C. Aż krem się 'zetnie'. Obserwujmy tartę. Następnie tartę studzimy i wkładamy do lodówki na parę godzin. W tym czasie cytryny kroimy w plastry i smażymy na maśle z dodatkiem cukru. Na jeden plaster cytryny dodajemy 1 płaską łyżkę cukru. Smażymy aż do skarmelizowania się owoców. Następnie osuszamy cytrynki na ręczniku papierowym a potem układamy na kremie. Gotowe :) Tartę możemy podawać ze świeżymi, dowolnymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować