Przedstawiam tartę w kremem cytrynowym na pełnoziarnistym spodzie. Duża ilość błonnika, obniżona zawartość cukru i świeże owoce sprawiają, że ciasto nie koliduje z dietą odchudzającą :)
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
CIASTO:
- Mąka pszenna pełnoziarnista: 100 gramów
- mąka pszenna biała: 70 gramów
- żółtko: 1 sztuka
- margaryna: 85 gramów
- drobno starta skórka z cytryny: 1 sztuka
- sól: 1 szczypta
- zimna woda: 50 mililitrów
- cukier puder: 1 łyżeczka
MASA CYTRYNOWA:
- jajko duże: 2 sztuki
- cukier brązowy: 50 gramów
- masło pokrojone w kostkę: 100 gramów
- sok z cytryny: 100 mililitrów
Tarta cytrynowa z jeżynami (dietetyczna) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Upiec ją można także w prostokątnej formie do tart o rozmiarze 33x10 cm, najlepiej z ładnie pofalowanym brzegiem.
2.Najpierw przygotowujemy cytryny. Każdą dokładnie myjemy pod bieżącą gorącą wodą. Ścieramy skórkę przy pomocy specjalnej tarki lub zestu. Cytrynę masujemy rolując ją po blacie, przekrawamy i wyciskamy sok do oddzielnego pojemniczka.
3.Do miski wrzuć mąki, sól i cukier oraz kostki masła. Rozdrabniamy całość rękoma, szpatułką, lub w malakserze aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać żółtko, skórkę z cytryny i tyle wody by powstało gładkie, ale nieklejące się ciasto. Wyłożyć na oprószoną mąką tortownicę i rozwałkować koło (lub kwadrat)
o średnicy 30 cm. Delikatnie przekładamy ciasto do formy, wyklejamy dno i formujemy równe brzegi. Na środku umieszczamy papier do pieczenia na który wysypujemy fasolki do pieczenia tarty. Formę wstawiamy na pół godziny do lodówki.
4.W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem masy cytrynowej. Wbijamy jajka do żaroodpornej miski, którą później będzie można umieścić na garnku z wodą. Ubijamy jajka z cukrem aż będą puszyste i lekko zbieleją. Wstawiamy miskę na garnek z gotującą się wodą i dalej ucieramy z dodatkiem masła i soku z cytryny. Masę stale mieszamy trzepaczką przez ok 10 minut aż masa zgęstnieje, będzie miała konsystencję rzadkiego budyniu. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia pod przykryciem. (by na wierzchu nie powstał kożuch)
5.Rozgrzewamy piekarnik do 190'C. Wstawiamy tartę i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy papier z fasolkami i jeszcze dopiekamy przez 10 minut. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Jeżyny dokładnie płuczemy. Jeśli są zebrane z lasu, możemy płukać przez chwilę gorącą wodą z kranu. Odsączamy jeżyny na sicie.
6.Gdy masa i ciasto są już zimne, możemy już dekorować ciasto. Masę cytrynową wylewamy na tartę i układamy na niej jeżyny zaczynając od brzegu. Tarta prezentuje się najlepiej, gdy każdą jeżynę ułożymy oddzielnie, czubkiem do góry. Można oczywiście jeżyny po prostu rozsypać na cieście i tez będzie pysznie.
Tartę wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny i przed podaniem dekorujemy skórką otartą z cytryn.
Smacznego!
Komentarze